Skip to content

Bug Busters: Kutsumattomat tuholaiset kodeissamme – ja miten niistä pääsee eroon

Onneksi Suomessa esiintyvien sisätilojen tuholaisten lajimäärä on kohtalaisen suppea, mutta kun ongelma osuu omalle kohdalle, se on aina yhtä harmittava ja kiusallinen. Sisätilojen tuholaiset voidaan lajitella karkeasti viiteen ryhmään: tekstiilituholaiset, elintarviketuholaiset, nisäkkäät, syöpäläiset ja muut hyönteiset. Tässä kirjoituksessa keskitymme elintarvike- ja tekstiilituholaisiin sekä syöpäläistä lutikkaan.

Siivoa vaatesäilytystilasi säännöllisesti

Tekstiilituholaiset ovat yleinen vaiva, lähes jokainen meistä on törmännyt ainakin turkiskuoriaisiin. Tekstiilituholaiset ovat hyönteisiä jotka nimensä mukaisesti käyttävät ravinnokseen erilaisia tekstiilikuituja. Niiden esiintyminen ei ole suoranaisesti riippuvainen asunnon siisteydestä, vaan ne voivat kulkeutua käytettyinä hankittujen vaatteiden tai huonekalujen mukana. Asunnon siistinä pitäminen kuitenkin auttaa tekstiilituholaisen havaitsemiseen ja estää niiden lisääntymisen. Isot ja käyttämättömät vaatevarastot tarjoavat niille turvallisen paikan elää ja lisääntyä. Siivoa siis vaatesäilytystilasi säännöllisesti, tyhjennä ja pese kaapit. Jos tuholaisia on päässyt kotiisi, pese vaatteet +60 asteessa tai pakasta -20 asteessa vähintään viikon ajan. Kuluttajille on myynnissä myös torjunta-aineita, mutta niitä tulee käyttää varoen. Joskus ongelma on jo sellainen, että siitä ei kotikonstein eroon pääse, on parasta kutsua paikalle tuholaistorjunnan ammattilainen.

Epäsiistissä kodissa viihtyvät tuholaiset

Elintarviketuholaiset ovat tuhoeläimiä, jotka syövät tai vahingoittavat ulosteillaan elintarvikkeita. Kuivamuona kuten esimerkiksi näkkileipä, keksit, jauhot ja mausteet ovat tyypillinen elinympäristö elintarviketuholaisille. Varsinkin ulkomailta tuotujen elintarvikkeiden kanssa kannattaa olla tarkkana, niissä voi olla munavaiheessa olevia hyönteisiä. Jos haluat tuoda matkoiltasi mausteita tai muita kuivaelintarvikkeita ne olisi hyvä pakastaa kolmen vuorokauden ajan.

Elintarviketuholaiset ovat myös yleisiä eivätkä levitä mitään varsinaisia tauteja. Torjunnan voi suorittaa itse. Elintarviketuholaistenkaan esiintyminen ei ole riippuvainen asunnon siisteydestä, mutta helpommin ne elävät ja lisääntyvät epäsiistissä asunnossa. Mikäli tuholaisia alkaa esiintyä on syytä tarkistaa kaikki kuivaelintarvikkeet, myös avaamattomat pakkaukset, ja heittää saastuneet elintarvikkeet pois. Tyhjennä ruokakaapit, imuroi kaapit, hyllyt ja lattialistat, muista vaihtaa pölynimurinpussi sen tehtyäsi. Puhdista lieden tausta säännöllisesti. Kuluttajille tarkoitettua torjunta-ainetta voi käyttää, mutta noudata tarkasti käyttöohjeita.

Syöpäläiset kuulostavat jo sanana vanhahtavalta ja nykyisen hygieenisen ja tietoisen yhteiskuntamme suuhun vieraalta. Syöpäläiset ovat kuitenkin nykypäivää, niihin katsotaan kuuluvan täit, punkit, kirput ja lutikat. Syöpäläisistä keskitymme nyt lutikkaa eli seinäluteeseen. Luteesta on tullut viime vuosina Suomessa räjähdysmäisesti kasvava ongelma, joka ei katso sosiaalista statusta tai kodin siisteyttä. Kodin siistinä pitäminen tosin auttaa ludeongelman havaitsemisesta. Ne lisääntyvät runsaasti tultuaan asuntoon esim. matkailijoiden mukana. Usein ensimmäinen merkki luteista on puremajäljet keholla. Ne ovat yleensä voimakkaasti kutiavia paukamia joita on kaksi tai kolme vierekkäin. Lakanoista, patjoista ja sängyn rakenteista voi löytyy mustia ulostepilkkuja ja vuodevaatteissa voi olla pieniä verijälkiä.

Ekologinen lämpötorjunta on nopea ja varma

Luteista ei pääse eroon kotikonstein, vaan se voi jopa pahentaa tilannetta. Kutsu aina tuholaistorjunnan ammattilainen paikalle, jolloin voitte miettiä juuri teille parhaiten sopivan torjuntakeinon. Torjuntakeinoja löytyy myrkytys, lämpötorjunta sekä pakastaminen. Myrkytys on hitain ja epävarmin tapa päästä luteista eroon, ludekanta on tullut resistentiksi suurimmalle osalle myrkyistä. Nopein ja varmin tapa on ekologinen lämpötorjunta, yhdistettynä sellaisten tavaroiden ja materiaalien pakastamisella joita ei voi kuumentaa riittävästi. Lämpötorjunnan etuja on esimerkiksi se, että mitään irtaimistoa ei tarvitse hävittää, työ suoritetaan yhdessä päivässä ja se on täysin ekologista eikä mitään kemikaaleja käytetä.

Lisätietoa luteista, lämpötorjunnasta sekä muista asiaan kuuluvista asioista löytyy yhteistyökumppanimme Bug Bustersin sivuilta.

Takaisin ylös